foto: The Independent
Książka Novaka Djokovica
Novak Djoković w książce “Serwuj, aby wygrać” przekonuje o skuteczności diety eliminującej gluten. Co istotne przekonuje o jej mocy przede wszystkim opisując swój przypadek, a nie podając naukowe teorie stojące za jej skutecznością. Pokazuje zmianę stylu życia, dokonaną w przełomowym dla swojej kariery momencie oraz przekazuje własne doświadczenia. Wspomina dzieciństwo, wojnę w dawnej Jugosławii, ale głównie okres tenisowej kariery – jej początkowe wzloty, a także upadki, które były spowodowane utratą sił w czasie długich meczów.
Przytaczając fragment książki, Djoković mówił: “Wygrywałem turniej, a w następnym nieoczekiwanie traciłem siły; wygrywałem wspaniały mecz, a potem kreczowałem w połowie następnego”. W 2010 roku tenisista Novak przegrał z Jo Wilfried-Tsongą ćwierćfinał Australian Open.
Przełom w karierze i życiu Djokovica dzięki diecie bezglutenowej
Już w następnym sezonie popularny dziś sportowiec zmienił dietę na bezglutenową. Wtedy wygrał aż 43 mecze z rzędu – dokładnie dziesięć zwycięstw w turniejach oraz trzy wygrane turnieje wielkoszlemowe. To właśnie w tamtym okresie nastąpiło odrodzenie tenisisty.
Djoković przestał jeść pizzę, dania przygotowane z użyciem makaronu, odstawił białe pieczywo, a w zamian za to spożywał soję, ryż, kukurydzę, ziemniaki, niemączne produkty czy inne alternatywne bezglutenowe produkty. Djoković, gdy okazało się, że jest również uczulony na laktozę, przestał spożywać potrawy na bazie mleka.
Podtytuł książki, brzmiący: “Plan 14 dni bez glutenu, dzięki któremu osiągniesz mistrzowską formę ciała i umysłu” można powiedzieć, że w pewnym sensie przybliża kluczowe tezy zawarte w książce. Zdaniem Davisa (współautora książki), w zaledwie kilka dni od momentu odstawienia glutenu, powinny być widoczne zmiany na plus.
Tenisista, który żywił się głównie produktami pszennymi, opierając się na własnym przykładzie, proponuje czytelnikom na początku coś w stylu testu – a konkretnie, 14-dniowy okres “kwarantanny” od potraw zawierających gluten. Djoković pisze, że on sam został poddany takiemu testowi przez lekarza, który odkrył prawdziwe źródło jego problemów. Sportowiec relacjonuje, iż wraz z kolejnymi dniami, zaczynał czuć się coraz lżejszy, miał poczucie, że ma więcej energii, a w kolejnym tygodniu budził się z wrażeniem, jakby nigdy do tej pory nie spał lepiej.
Co do jedzenia poleca i odradza Novak?
Serb uważa, że ciało potrzebuje cukru, głównie fruktozy, która znajduje się w owocach i warzywach, toteż rano je m.in. mieszankę owoców oraz miód. W ciągu dnia chce by ciało miało jak najwięcej energii, dlatego, gdy je węglowodany, przeplatane małą ilość białka, mówi jakby swojemu ciału, że potrzebuje energii. Djokovic odżywia się przede wszystkim warzywami oraz zdrowymi węglowodanami.
Z kolei w nocy, dochodząc do wniosku, że nie potrzebuje już tak wiele energii, wychodzi z założenia, że musi naprawić bałagan (skutki ciężkiego treningu) powstały w ciągu dnia, czyli przyjąć posiłek zawierający sporo białek, który pomoże w odbudowie i regeneracji organizmu. W ten sposób poleca w książce, ubogie, wysokoproteinowe danie z kurczaka, ryby bądź chudej, karmionej trawą wołowiny. A co jeśli chodzi o konkretne produkty? Co tenisista poleca jeść?
Produkty polecane przez Djokovica:
- bezglutenowe płatki owsiane, żurawinę, nasiona dyni czy słonecznika, migdały, mleko ryżowe lub migdałowe, jagody, jabłka
- sałatę mieszaną mescun, białą fasolę, awokado, musztardę Dijon, filet z karmazyna, red snappera, papaję
- czosnek, kabaczek, oliwę extra virgin, cukinię, szparagi, pastę ryżową, borówki, masło migdałowe
- suszone pomidory, ser wegański, świeże, siekane zioła np. bazylię
- mango, tarty ser wegański
Novak radzi unikać:
- żywności wysoko przetworzonej, np. sosów o nieznanym składzie, produktów przy których produkcji zastosowano mąkę zawierającą gluten, np. ciasteczka
- kakao, budyniu, batonów, lodów
- kawy zbożowej, piwa – ponieważ są produkowane na bazie zbóż
- kaszy manny i jęczmiennej
- przetworów mięsnych i paczkowanych
Podsumowanie
Djoković, podobnie jak współautor książki “
Serwuj, aby wygrać“, zalecają bezglutenową dietę każdemu, nie tylko tym ludziom, którzy muszą ze względów zdrowotnych odżywiać się inaczej (np. chorzy na celiakię). Z lektury tej możemy się dowiedzieć, że Novak rozpoczyna każdy dzień od wspomnianej wody i zjedzenia dwóch łyżek miodu.
Mówi, że daje mu to energię i pomaga lepiej zacząć dzień. Djoković opisując w książce swoją przygodę z dietą bezglutenową i podając spersonalizowane przykłady przekonuje do niej zarówno sportowców jak i zwykłych czytelników. Ufając mu, przerzucenie się na tego typu dietę, bardzo korzystnie wpłynie na nasz organizm, nie tylko pod względem fizycznym, ale i psychicznym. Odrzucając dane produkty (pszenicę, którą można zastąpić np. mąką orkiszową, słodycze czy przetwory mięsne) będziemy mogli zacząć zupełnie inaczej funkcjonować, odkrywając nowe pokłady drzemiącej w nas wewnętrznej mocy.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat diety Novaka i poznać jego gotowe przepisy, istnieje możliwość
zamówienia książki TUTAJ w kwocie około 27 zł. W sprzedaży dostępny jest również
E-BOOK (TUTAJ).
Koniecznie odwiedź nasze kanały społecznościowe:
Add Comment