4 rodzaje super żywności (Superfood) przydatnej każdemu tenisiście (cz. 1)

4 rodzaje super żywności (Superfood) przydatnej każdemu tenisiście (cz. 1)

Wbrew pozorom, to co jemy może mieć duży wpływ na naszą dyspozycję na korcie. Od kilku ładnych lat dieta zaczyna grać coraz to większą rolę w przygotowaniu sportowców do zawodów. Wpływa ona na nasze samopoczucie, wspomaga regenerację, a także pomaga zachować właściwą wagę.

Jednak to co trafia do naszych żołądków nie zawsze jest tym co przynosi korzyści organizmowi, dlatego planując swoje posiłki, warto wziąć pod uwagę super żywnosć.

Jest to nic innego jak produkt dawany nam przez samą matkę naturę, który charakteryzuje się w zależności od rodzaju: niewielką kalorycznością i dużą zawartością witamin, składników odżywczych i minerałów a także zawierający niezbędne tłuszcze oraz antyoksydanty. Które z produktów uważane są za superżywność?

Banany

Może zauważyłeś jak profesjonaliści zajadają się tymi owocami w przerwach między gemami. Banany są bogatym źródłem potasu, węglowodanów i nie zawierają praktycznie tłuszczu. Istnieją jednak pewne wątpliwości odnośnie stosowania ich w czasie meczu. Wynika to z faktu, że strawienie zawartych w nich węglowodanów, może trwać dłużej, niż nasza gra na korcie. Sprawdzają się one zatem przy dłuższych potyczkach. Jeśli chcemy korzystać z ich dobrodziejstwa można również zjeść takiego banana na godzinę przed rozpoczęciem gry.

W 100g banana znajdziesz:

– 88 kcal

– 23 g węglowodanów (12 g cukrów)

– 1,1 g białka

– 0,3 g tłuszczu

– 350 mg potasu

– witaminy A, C, B6, żelazo, magnez

Jajko

Co prawda jako średnio nada się jako przekąska na korcie, ale na pewno świetnie sprawdzi się jako posiłek potreningowy. Jajko jest unikalne, dzięki zawartości pełnowartościowego białka uznawanego za białko wzorcowe.

Oznacza to, że zawiera ono wszystkie aminokwasy, łącznie z tymi, których człowiek nie jest w stanie syntetyzować na „własną rękę”. Ponadto jajka są doskonałym źródłem witamin A,D,E,K oraz witamin z grupy B, a także dziesiątek minerałów. Są również źródłem cholesterolu, aczkolwiek dzięki obecności lecytyny, zostaje on rozbity na mniejsze cząstki, co zapobiega rozwojowi chorób układu krwionośnego.

Warto zaznaczyć, że 80% cholesterolu obecnego w naszym organizmie produkowane jest przez wątrobę, dlatego nadmierny strach przed jego spożyciem jest nieuzasadniony. Jajko najlepiej podawać w formie gotowanej.

Wartości odżywcze w 100 g (1 jajko to około 50-60 g):

– 150 kcal

– 1,1 g węglowodanów

– 13 g białka

– 11 g tłuszczu

– sód, potas, witaminy, minerały

Kefir

Prawdopodobnie nie spodziewałeś się obecności kefiru w tym zestawieniu, ale uwierz mi, że nie znalazł się tutaj bez powodu. Kefir jest to napój na bazie fermentowanego mleka (niekoniecznie krowiego), zawierający dużą ilość bakterii działających korzystnie na nasz układ trawienny i odpornościowy. Bakterie znajdujące się w kefirze są niezbędnym składnikiem naszej flory jelitowej.

Jej skład będzie istotny dla poprawnego funkcjonowania układu trawiennego, efektywnego przyswajania składników odżywczych, a także odporności organizmu. Nie muszę chyba tłumaczyć jak ważne są to aspekty z punktu widzenia tenisisty.

Bez odpowiedniej ilości składników, regeneracja będzie wolniejsza, a będąc chorym, rzecz jasna trudno w ogóle wyjść na kort. Ciekawostką jest fakt, że w procesie fermentacji dochodzi do produkcji etanolu (alkoholu) w śladowych ilościach.

Wartości odżywcze w 100 g:

– ok. 60kcal

–  4 g węglowodanów

-3,3 g białka

– 3,5 g tłuszczu

– witaminy: A, B1,2,6,12, kwas foliowy, niacyna, fosfor, wapń, magnez, potas…

Dobrym pomysłem na posiłek potreningowy może być tradycyjny kefir z gotowanymi ziemniakami, bogatym źródłem węglowodanów oraz potas i witaminę C.

Awokado

Awokado to owoc zyskujący coraz to większą popularność że względu na swoje właściwości prozdrowotne. Jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-9. Przeciwutleniacze takie jak glutation oraz witaminy działają przeciwnowotworowo. Jego spożywanie pomaga w utracie wagi oraz obniża ciśnienie krwi. Poprawia zarazem wchłanialność substancji odżywczych.

Wartości odżywcze w 100 g:

– 160 kcal

– 9 g węglowodanów

– 2 g białka

– 15 g tłuszczu

– witaminy A, C, E, potas, luteina, likopen, zeaksantyna

Cześć druga już wkrótce.

 

 

 

 

 

 

Koniecznie odwiedź nasze kanały społecznościowe:

Add Comment

 

Najnowsze filmy:


Subskrybuj kanał, aby nie przegapić najnowszych odcinków